Friday, October 26, 2012

WAWASAN REMAJA MUSLIM (WAJA) 2012Assalamualaikum adik-adik!

Sempena cuti sekolah yang bakal bermula pada 10 November ini, NAZIM Johor mengambil peluang untuk menyediakan aktiviti yang bermanfaat untuk adik-adik.

InsyaAllah, pada 14 Oktober ini, kami akan mengadakan satu Program iaitu Wawasan Remaja Muslim (WAJA) yang bertujuan untuk memberi lebih informasi kepada adik-adik yang sudah dan akan menjejaki alam baligh. Alam baligh bukanlah sesuatu yang perlu ditakutkan, namun ia perlu diraikan dengan kefahaman dan pengetahuan tentang ilmu dan cabaran dalam meniti alam ini.

Justeru, akak dengan berbesar hati menjemput adik-adik yang ingin menyertai kami, untuk terus mendaftar kepada nama-nama yang disertakan dalam poster ini. Wang pendaftaran pula boleh dibayar di kaunter pendaftaran pada hari tersebut.

Akak amat mengalu-alukan kehadiran adik-adik ke program ini. Datanglah, tidak rugi menyertai program kami. Kakak, ustazah-ustazah, abang dan kakak fasi sangat rindu nak jumpa adik-adik kami yang soleh lagi solehah ni :)

Jangan lupa ajak kawan-kawan, jiran serta saudara mara yang berumur dalam lingkungan 11 hingga 13 tahun. Pahala lah ganjaran untuk adik-adik seandainya dapat membawa kawan-kawan ke majlis ilmu seperti ini.

Råsulullåh shållallåhu ‘alayhi wa sallam bersabda:

مَنْ سَلَكَ طَرِيقًا يَلْتَمِسُ فِيهِ عِلْمًا سَهَّلَ اللَّهُ لَهُ طَرِيقًا إِلَى الْجَنَّةِ

Barangsiapa yang menempuh suatu jalan untuk mencari ilmu, maka Allah memudahkan untuknya jalan menuju Surga.
(Hadits shahih: Diriwayatkan oleh Muslim (no. 2699), Ahmad (II/252, 325), Abu Dawud (no. 3643), At-Tirmidzi (no. 2646), Ibnu Majah (no. 225), dan Ibnu Hibban (no. 78-Mawaarid);


Adik-adik, akak sayang adik-adik kerana Allah!

No comments: